IMG_3204

Om 8.05 gaat de schoolbus, dan staan wij op de hoek van het pad van ons huis of gewoon bij de buren. De buurman rijdt de schoolbus, dat is lekker makkelijk. Er zijn er twee bussen, en grote en een kleine. In de bus kunnen wij al lekker gaan kletsen en spelen met de andere kinderen. Om 8.15 begint school. Wij lopen zelf naar binnen, mama’s en papa’s    moeten buiten het hek wachten. 

Ik zit op dezelfde verdieping als Nick, ik zie hem wel af en toe op de gang spelen, hij is dan altijd vrolijk. De lessen zijn leuk maar ook saai. Ik begrijp best veel maar het is mogelijk om iets te zeggen. Soms moet ik een paar zinnen voorlezen, dat is lastig. Ik lees liever een hele stuk want dan is het makkelijker om daar in te komen. Rekenen is makkelijk. De eerste maand hebben wij alleen korte dagen, tot 13.15 omdat het gebouw waar de lunch gekookt wordt gerenoveerd wordt. Ik ga ook op zaterdag  naar school, dat is heel erg wennen. Mijn eerste huiswerk in geografie ging over de vier weerstreken, de poolster, de lengtegraad en breedtegraad. ( Hugo )

Ik heb een nieuwe rugzak, dat was nodig omdat mijn boeken in mijn vorige tas niet meer paste. Elke dag neem ik mijn agenda, mijn etui, mijn map, 3 tot 4 schriften, 3-6 leerboeken, een tien uurtje en een fles water mee, het is best zwaar om zowel boeken en schriften elke dag te tillen. Als we klaar zijn met de dag moeten wij in een rij staan op de gang en wachten het is dan verplicht om jouw schooltas te dragen. Ik heb huiswerk gehad in het Italiaans tot nu toe, dat waren allemaal woorden leren,( de kleuren en de verschillende voorwerpen die jij in de klaslokaal ziet of gebruikt ), dat was best makkelijk. Wij hebben ook een gedicht gekregen die wij moesten inkleuren en voorlezen, hij was best lang. In mijn klas zit er geen Nederlandse kinderen maar af en toe mogen mijn klas ( klas 4 ) naar klas 5 en daar zit er een Nederlands meisje ( zij woont hier al 10 jaar ). Ik praat in het Italiaans of in het Engels in de klas. ( Anna )

Vandaag had ik een dino, een pinguïn en een paard meegenomen naar school. In de auto heb ik met mama geoefend hoe jij dat zegt in het Italiaans. Op mijn school is er een plas- juf, zij loopt met mij mee als ik naar de wc moet en zorgt dat mijn handen lekker reuken daarna. Zij staat bij de deur in de ochtend en als ik naar huis gaat weer. De meeste kinderen gaan met de schoolbus, dat wil ik ook maar ik vindt het nog te spannend. Vanochtend heb ik gedag gezegd tegen mama bij de deur, de andere dagen hebben mama en papa meegelopen naar binnen. ( Nick )   

Op school zitten er 6 andere Nederlandse kinderen, dat is best veel omdat het in totaal zon 80 kinderen daarop zitten. Er zijn er nog een paar Nederlandse kinderen in de buurt, Aibrean’s broers maar die zijn wat ouder een andere Nederlandse meisje, zij zit op een andere school. 

 

IMG_3199

Vi tar skolbussen till skolan. Det är våran granne som är busschaufför, det är roligt och dessutom är det lättare eftersom vi känner honom. Klockan 8.05 går bussen, vi väntar i hörnan i slutet av stigen som passerar utanför vårt hus, eller så väntar vi vid grannens hus. Det tar 10 minuter att åka till skolan, i bussen kan vi prata och leka med våra klasskompisar. Klockan 8.15 börjar skolan. Vi går in själva, alla mammor och pappor måste vänta utanför grinden.

Min klass sitter på nedre botten, just nu delar vi klasslokalerna med förskolan, där Nick är. Jag brukar se Nick i korridoren emellanåt, han är alltid busig och glad. Det är både roligt och långtråkigt i skolan. Jag förstår ganska mycket av vad dom säger men det är svårt att svara på italienska. Ibland läser vi högt, det är jobbigt eftersom jag bara får läsa några meningar, jag tycker att det är lättare att läsa ett helt stycke för då flyter det på bättre. Matte är lätt än så länge. Jag går i skolan på lördagarna också, det är ganska ovant fortfarande. Min första geografi läxa handlade om de fyra väderstrecken, polstjärnan, longituder och latituder. ( Hugo )

Jag har fått en ny ryggsäck, min förra var alldeles för liten. Min nya ryggsäck är också proppfull, för varje dag tar jag med mig min almanacka, mitt pennfodral, min mapp, 3-4 skrivblock, 3-5 läroböcker, något att äta och dricka i pauzen, det är jätte tungt. När skoldagen är slut samlas vi i gången utanför klassrummen, där står vi på en rad med våra ryggsäckar på ryggen och väntar tills klockan ringer ut. Jag har haft läxor i det italienska språket, en massa ord som jag skulle lära mig, ( färgerna, olika saker som finns i klassrummet ) det var lätt som en plätt. Vi har läst en dikt också den var ganska lång, vi läste den högt och sen fick vi färglägga bilderna. Det finns inga holländska barn i min klass men ibland har vi ( klass 4 ) lektion tillsammans med klass 5, i den klassen finns en holländsk tjej ( hon har bott här i 10 år ). På lektionen pratar jag italienska eller engelska. ( Anna )

Idag tog jag med mig min pingvin, min dinosurie och min häst till skolan. I bilen övade jag med mamma på hur man säger det på italienska. I min skola har vi en fröken som hjälper oss när vi behöver gå på toaletten, hon ser till att mina händer luktar gott när jag är klar. Det är hon som öppnar porten på morgonen och stänger den när vi ska gå hem. De flesta barnen i min klass åker med skolbussen, det skulle jag också vilja, fast jag vågar inte. Imorse sa jag hejdå till mamma vid dörren, dom andra dagarna har mamma eller pappa följt med mig in. ( Nick ) 

På våran skola finns det 6 andra holländska barn, det är ganska många eftersom det är en liten skola, vi är ungefär 80 barn. Vi känner några till holländska barn som bor i närheten av oss, Aibrean’s bröder fast dom är lite äldre än oss och så känner vi en holländsk tjej som går i en annan skola.