IMG_3204

Nick: Ik ken nu de namen van bijna alle kinderen op school. In het begin was het lastig omdat de namen anders klinken. Toen dacht ik dat een jongen Piano hette omdat juf dat steeds tegen hem zei, maar nu weet ik dat hij Christiano heet, ha,ha.

Hugo: Op school hebben wij niet alleen schriftelijke toetsen maar vaak mondelinge overhoringen. Dan sta ik vooraan bij het krijtbord, ja, echt waar wij hebben geen Digibord! De leraar en mijn klasgenoten mogen dan vragen stellen over het onderwerp, tot nu toe was dat geografie of geschiedenis.

Anna: Eerst vond ik geschiedenis en wetenschap helemaal niet leuk omdat ik niets van snapte. Nu gaat het steeds makkelijker en vindt ik het erg intressant. Wij leren over de farao’s, het leven van de mensen in het oude Egypte en Mesopotamie, over de verschillende vormen van water, ook lezen wij over de gewervelde en ongewervelde dieren.

Nick: Ik heb een hele mooie dinotas gekregen op school, daarin neem ik de boek mee die ik op school heb uitgekozen. Natuurlijk had ik een dino boek gekozen, wat dachten jullie..mama en papa lezen de boek voor thuis en volgende week mag ik van boek ruilen.

Hugo: Ik leer Frans ook, dat was in het begin heel erg stom want de uitleg stond allemaal in het Italiaans. Ik had net iets geleerd van de Italiaanse grammatica en dan moest het allemaal anders in het Frans, het werd een beetje te veel maar nu is het makkelijker om de talen, de regels en de grammatica uit elkaar te houden. De franse uitspraak moet ik nog aan werken..

Anna: Muziek en kunst vindt ik erg leuk. Ik ben aan het leren om de fluit te spelen. Wij zijn op een uitje geweest naar een stad hier vlakbij, daar hebben wij uitleg gekregen over schilderijen in de kerken en mochten wij zelf een schilderij namaken door te verven op een grote tegelplaat.

IMG_3199

Nick: Nu kan jag nästan alla namnen på barnen som går i min skola. I början var det svårt att förstå vad dom hette eftersom dom inte har holländska namn. Fröken sa alltid Piano till en av pojkarna så jag trodde att han hette så, fast nu vet jag att han heter Christiano, ha,ha.

Hugo: Vi har inte bara skriftliga prov men ganska ofta även muntliga förhör. Då står jag längst fram vid svarta tavlan, ja det är ganska otroligt men sant dom har ingen digitaldisplay! Iallafall, då står jag där och så får fröken och mina klasskompisar ställa frågor. Hittills har jag haft muntliga förhör i geografi och historia.

Anna: Först gillade jag inte historia eller vetenskap alls, jag fattade inte vad dom sa. Nu är det lättare att förstå vad fröken säger och faktiskt är det väldigt intressant. Vi läser om faraonen, om människornas liv i gamla Egypten och Mesopotamien, om vattnets olika skepnader och så lär vi oss om ryggradsdjuren och de ryggradslösa djuren.

Nick: Jag har fått en jättefin dinosaurie väska i skolan. I den satt det en bok som jag fick ta med mig hem. Jag hade valt boken själv, en dinosaurie bok förstås.. Den får mamma och pappa läsa högt ur för mig. Nästa vecka får jag låna hem en annan bok.

Hugo: Jag har franska också, i början tyckte jag att det var jätte knäppt. Jag fattade varken den franska eller den italienska texten som stod i böckerna. Nu är det lättare att hålla isär talen, reglerna och grammatiken. Fast det franska uttalet måste jag finslipa lite grann…

Anna: Jag gillar musik och konst. Jag håller på att lära mig hur man spelar blockflöjt. Vi var på en utflykt till en stad här i närheten. Fröken visade och berättade om målningar i kyrkan. Sen fick vi välja en egen kyrkmålning att måla av på en kakelplatta.’